Acestea sunt probabil să vă fi fost spuse de cineva care are tulburare bipolară. Este posibil să fi spus unul sau mai multe dintre aceste lucruri unei persoane pe care o cunoști care are tulburare bipolară. Deși este posibil să încerci să faci ceea ce trebuie, este posibil ca cuvintele tale să scape printre degete.

Aceste comentarii pot fi deprimante, frustrante, deprimante și chiar distructive pentru cineva cu tulburare bipolară. Nu sunt de ajutor.

Acest articol va discuta câteva dintre lucrurile pe care le puteți spune și face pentru a sprijini pe cineva care suferă de tulburare bipolară. Acest articol discută, de asemenea, câteva lucruri pe care nu ar trebui să le spui pentru a evita sentimentele rănite și frustrarea.

Prezentare generală a tulburării bipolare
Aflați mai multe despre tulburarea bipolară pentru a vă ajuta să vă susțineți prietenul sau persoana iubită. Tulburarea bipolară se referă la o boală mintală care provoacă schimbări extreme de dispoziție. Aceste schimbări de dispoziție pot face dificilă funcționarea la serviciu și acasă.
Oamenii pot experimenta schimbări de dispoziție, cum ar fi depresia, hipomanie, manie sau episoade mixte. Nu numai că tulburarea bipolară este strâns legată de genetică, dar și factorii de mediu, cum ar fi trauma și sprijinul social slab, sunt considerați a fi un factor de debut.

Acestea sunt câteva lucruri pe care nu ar trebui să le spui cuiva cu tulburare bipolară:
„Doar că reacționezi exagerat din nou”

Tulburarea bipolară se caracterizează prin reacție exagerată. Cu toate acestea, astfel de expresii pot reduce gradul de conștientizare al persoanei despre această afecțiune. Este important să arătați empatie și nu exasperare atunci când susțineți pe cineva cu tulburare bipolară.

Deși persoana iubită ar putea reacționa într-un mod care nu este realist pentru tine, descriindu-l ca „doar” reacționând exagerat trivializează realitatea experienței sale și transmite mai degrabă rușine decât compasiune.
„Orice lucru care nu te ucide te face mai puternic”

Este adevărat că oamenii pot trece prin momente grele, pot învăța din ele și pot ieși mai puternici. Aceasta este o afirmație falsă. Tulburarea bipolară poate fi fatală. Tulburarea bipolară poate duce la tentative de sinucidere cu cel puțin 25% până la 60% și o medie de 4% până la 16%.

Acest clișeu ar trebui să fie lăsat în afara repertoriului tău. Fiți conștienți de prietenul sau ruda dumneavoastră cu tulburare bipolară și de nevoia lor de sprijin.

„Toată lumea are uneori schimbări de dispoziție”

Este adevărat. Un lucru este sigur. 8% dintre adulții americani și 44% dintre adolescenții americani suferă de tulburare depresivă majoră. Aceștia experimentează perioade de depresie și eutimie. Oamenii pot experimenta schimbări de dispoziție chiar dacă nu au o tulburare mintală diagnosticată.

Doar persoanele cu tulburare bipolară sau ciclotimie, precum și tulburări schizoafective și alte boli psihice severe, se confruntă cu modificări repetate și severe ale dispoziției, care variază de la manie la hipomanie la depresie.
„Toată lumea este puțin bipolară uneori”

Din aceleași motive, această expresie similară este, de asemenea, insensibilă. Aceasta este o expresie similară care o face să pară o tulburare bipolară.
„Tu ești psiho”

Persoanele cu tulburări mentale sunt sensibile la frazele și cuvintele negative care descriu starea lor mentală. Aceste fraze pot fi folosite pentru a-ți eticheta prietenii și ar putea să nu fie utile cuiva care suferă de o tulburare.

„Te comporți ca un maniac”

Deși „maniac” a fost din punct de vedere istoric un termen care însemna pe cineva care a experimentat manie, astăzi are multe conotații negative.

Cultura populară îi înfățișează adesea pe maniaci ca fiind violenți și tulburați. Tulburarea bipolară nu înseamnă neapărat că cineva va fi periculos. Tulburarea bipolară nu înseamnă neapărat că o persoană va fi periculoasă.

Fiți atenți la orice limbaj care definește o persoană pe baza tulburării sale. O persoană este mai mult decât o boală.
„Mi-aș dori să fiu maniac ca să pot face lucrurile la bun sfârșit”

Acesta nu este singurul mod de a experimenta manie. Există multe semne și simptome de manie. Comentarii ca acestea nu numai că par banal, dar arată și o lipsă periculoasă de înțelegere a ceea ce este mania. Un episod maniacal poate fi caracterizat printr-un nivel ridicat de energie, gânduri accelerate, insomnie sau comportament impulsiv.

„Dar pari atât de obișnuit”

S-ar putea să credeți că persoanele care suferă de tulburare bipolară se află între cicluri sau sunt grozave în a-și ascunde sentimentele. Imaginează-ți cum ar suna dacă cineva ți-ar spune că nu poți fi bolnav pentru că arăți normal.

„Trebuie să fie momentul tău al lunii”

Deși este adevărat că starea de spirit poate fi afectată de schimbările hormonale, tulburarea bipolară nu discriminează. Poate afecta toate sexele. Oricine poate fi ofensat de această afirmație, chiar și o persoană cu tulburare bipolară.

Cum să ajuți pe cineva cu tulburare bipolară
Îți poți sprijini persoana iubită cu tulburare bipolară făcând mai mult decât evitând comentariile menționate mai sus. Când cineva are un episod de dispoziție, acest sprijin poate fi deosebit de important.
Asculta

Nu înseamnă că trebuie să știi ce să spui de fiecare dată. Uneori, tot ce trebuie să faci este să fii deschis să asculți. Fii susținător și plin de compasiune cu clienții tăi atunci când își împărtășesc frustrările și grijile.
Oferiți suport practic

Puteți fi o sursă de sprijin emoțional și, de asemenea, puteți oferi asistență practică. Persoanele cu tulburare bipolară pot avea dificultăți în a ține pasul cu sarcinile zilnice în timpul episoadelor de dispoziție. Întrebați dacă îi puteți ajuta cu lucruri precum comisioane sau să vă asigurați că facturile sunt plătite.
Încurajează aderența la tratament

Tratamentul tulburării bipolare implică adesea medicamente și psihoterapie. Prietenul tău poate fi sprijinit invitându-l la terapie și încurajându-l să-și ia medicamentele.

Cercetările arată că jumătate dintre persoanele care suferă de tulburare bipolară abandonează tratamentul.5 Poate duce la schimbări severe de dispoziție și la creșterea suicidului.

Sprijinul social este un factor important în aderarea la tratament. A fi susținător și pozitiv cu privire la perspectiva de tratament a celor dragi poate face toată diferența.
Fa un plan

Tulburarea bipolară poate fi imprevizibilă și se poate schimba rapid, așa că este important să aveți un plan în vigoare pentru ce să faceți dacă prietenul dvs. se angajează într-un comportament periculos sau se sinucide. Pentru a vă ajuta prietenul în astfel de situații, creați împreună un plan.

Este posibil să se reducă daunele financiare cauzate de comportamentul impulsiv prin păstrarea de numerar, carduri de credit și carnete de cecuri. Un plan bun de siguranță include să știi când să stai cu un prieten și când ar trebui să solicitați asistență medicală.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, poți ajuta pe cineva care suferă de tulburare bipolară având răbdare, încurajându-l și petrecând timp ascultând. Recunoașteți că schimbările de dispoziție pot face parte din viața lor de zi cu zi. Ascultați-i și spuneți-i că este posibil să se simtă mai bine cu răbdare.

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *