S-ar putea să-ți imaginezi un băiat alergând, învârtindu-se, cu ADHD. S-ar putea să vă gândiți la ADHD ca la un băiat care alergă în cerc, scăpat de sub control. Dar, este posibil ca cineva pe care îl cunoști, cum ar fi un coleg, un prieten apropiat sau un soț, să sufere de această afecțiune.

Deși ADHD nu este o afecțiune comună, medicii știu că există. Cercetările sugerează că ADHD este legat de genele tale. Aproximativ 85% dintre bolnavii de ADHD au un membru al familiei cu acesta.

Mediul dvs., leziunile cerebrale, dieta și cablarea creierului ar putea fi, de asemenea, factori.

Indiferent de motiv, simptomele ADHD precum neatenția, hiperactivitatea sau comportamentul impulsiv pot fi foarte reale.

ADHD poate afecta și adulții.

ADHD afectează aproximativ 5% dintre adulți. ADHD la adulți poate fi diagnosticat chiar dacă nu ați fost diagnosticat în copilărie. Cu toate acestea, trebuie să fi avut simptome de ADHD înainte de vârsta de 12 ani. Unii oameni își pot depăși simptomele ADHD în copilărie, dar le este dificil de adult.

Ca adult, este posibil să aveți simptome diferite față de când erați copil. Deși adulții au mai puține șanse decât copiii să experimenteze simptome de hiperactivitate, asta nu înseamnă că au ADHD.

Unii dintre acești oameni au fost diagnosticați ca fiind copii și nu au „scăpat” niciodată de ADHD. Alții nu au fost diagnosticați până la vârsta adultă și nu știu că au ADHD.

Dar toate au un lucru în comun. Probabil că au auzit multe teorii de la familia și prietenii lor despre motivul pentru care sunt așa cum sunt. Aceste tipuri de analize superficiale pot fi dăunătoare și nu de ajutor pentru cineva cu ADHD.

Persoanele cu ADHD nu sunt leneși.

Colegul tău poate crede că sunt leneși sau au ADHD. Deși poate părea că nu pot lucra sau sunt dezinteresați, adevărul este că se luptă să rămână concentrați și motivați.

Sunt ușor distrași de sunete și vederi. Discuția cu un coleg de la birou poate îngreuna să nu ducă la bun sfârșit sarcina.

ADHD nu este un defect de personalitate. ADHD este o tulburare de dezvoltare a creierului. Simptomele ADHD includ:

  • Este dificil să finalizați și să organizați sarcinile
  • Nu este neobișnuit să pierzi bunuri importante
  • Uitare și distragere a atenției
  • Nelinişte
  • Detaliile pot fi dificile
  • Nerăbdare

Adulții cu ADHD au adesea nevoie de stimulare și entuziasm. Ei nu suportă să facă sarcini banale, cum ar fi completarea documentelor. Aceste tipuri de proiecte pot fi mai dificile pentru ei sau le pot evita cu totul.

Le este greu să urmărească totul. Pacienții cu ADHD își descriu adesea viața haotică ca fiind haotică și scăpată de sub control. Deși ar putea părea neglijenți, sunt de fapt copleșiți de lupta constantă de a-și găsi telefonul și de a plăti factura.

Ajutați sugerând modalități de împărțire a unui proiect în bucăți ușor de gestionat, prioritând sarcinile și oferind instrucțiuni clare. De asemenea, asigurați-vă că urmăriți des clienții dvs.

ADHD pentru adulți nu este un motiv pentru a nu mai lua medicamentele.

Mulți oameni cred că ADHD pentru adulți nu este real și că poate fi vindecat odată ce cineva a absolvit liceul. Aproximativ 3 din 5 copii ADHD din America devin adulți. Doar 20% au fost diagnosticați și tratați și doar 1/4 caută ajutor.

Adulții cu ADHD pot ajunge să-și piardă locul de muncă sau să fie concediați sau să sufere de abuz de substanțe sau să ajungă la închisoare. Se crede că până la 40% dintre deținuți au ADHD.

Stimulantele sunt medicamentele recomandate de medici pentru a trata simptomele ADHD. Aceste medicamente pot avea un impact profund asupra vieții tale. Pacienții cu ADHD au arătat că nu există nicio legătură între abuzul de substanțe și consumul de medicamente. Acest lucru este conform studiilor.

Un studiu efectuat pe adolescenți în vârstă de 20 de ani a constatat că nu erau mai predispuși decât alți adolescenți să consume droguri.

Pacienții cu ADHD ar trebui să solicite asistență medicală. Specialiștii ADHD adulți sunt disponibili în majoritatea spitalelor și universităților mari.

Este posibil sa ai ADHD fara sa pari hiper.

Prietenii ADHD pot fi cei mai calmi din grup. ADHD neatent se caracterizează prin dificultăți de a acorda atenție și de concentrare.

Acest tip de ADHD este mai probabil să facă greșeli neglijente, să piardă lucruri sau să nu poată ține pasul cu responsabilitățile. Acest lucru ar putea explica de ce soțul tău uită să repare lucruri precum un geam spart sau o toaletă care curge.
Ei pot forma relații de succes.

S-ar putea să nu fie capabili să ajute prin casă cu copiii sau să aibă grijă de familiile lor, dar asta nu înseamnă că nu le pasă de ei. Este important ca soțul cuiva cu ADHD să înțeleagă că chiar încearcă să-și îmbunătățească viața.

Scrieți informațiile importante, deoarece sunt predispuse să fie distrase sau să fie ușor de îndepărtat. Dacă simt că au uitat ceva, spuneți-i că vă pot cere ajutorul. Dacă simți că ești părintele sau copilul a tot, îți poate face relația mai dificilă decât crezi. Acest lucru poate duce la furie între voi.

Păstrați legătura cu ei. Petrecerea timpului cu ei este o modalitate excelentă de a determina dacă o terapie sau un medicament funcționează.

O persoană cu ADHD se poate simți anxioasă și deprimată. Îi puteți ajuta să înțeleagă indicii sociale, cu care unele persoane cu ADHD au dificultăți. De asemenea, le puteți da un semnal vizual pentru a le spune dacă fac ceva greșit, cum ar fi întreruperea. Pentru a atenua anxietatea și a preveni greșelile, exersați în avans scenarii precum petrecerile.

Temperamentul lor nu este întâmplător.

Persoanele cu ADHD își pot pierde calmul mai repede. Chiar și problemele aparent minore pot cauza probleme majore, cum ar fi blocarea în trafic sau pierderea unui raport important la serviciu.

ADHD afectează mai mult de jumătate dintre cei cu această afecțiune. Acest lucru este cunoscut sub numele de auto-reglare emoțională deficitară (DESR). Această activitate a creierului este normalizată atunci când iau medicamente stimulante. Aceste simptome pot fi ameliorate prin terapia cognitiv-comportamentală.

ADHD poate avea un aspect de argint.

Un studiu efectuat de studenți a arătat că pacienții cu ADHD au obținut scoruri mai mari la testele care măsoară creativitatea, cum ar fi muzica, drama, artele vizuale și descoperirile științifice. Un studiu german a constatat că persoanele cu ADHD sunt mai predispuse să fie impulsive și hiperconcentrate, făcându-i mari antreprenori.

Este important să ne asigurăm că persoanele care suferă de ADHD au acces la cel mai actual tratament, astfel încât să poată gestiona simptomele mai severe și să permită aspectelor pozitive să strălucească.

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *